Barr, de Elzas en een blessure
9 oktober 2023 - Katzenthal, Frankrijk
Dag 30 ( 7 oktober Wasselonne - Barr)
Bij vertrek uit Wasselonne kom ik al snel op een fietspad. Een lang fietspad tot aan Molsheim. Daar moet ik ook doorheen en ligt op 16 km. Als ik goed kijk op mijn route loop ik het hele eerste stuk over een saai, volkomen plat fietspad. Het is afstompend. Ik kan het pad niet omzeilen. Het moet dan maar....Wat licht joggen, meer komt er niet uit.
Heel langzaam kom ik wel meer in de wijn regio van de Elzas. Dat is dan nog wel leuk.
En het weer is top. De eerste uren echt fris. Maar je zou dit stuk in de regen moeten doen. Dan wordt het wel pittig.
In Molsheim een koffie, paar boodschapjes. En nu zal de route ook echt mooier worden.
Nog even een korte break voor een lunch en dan echt tussen de wijngaarden en druivenvelden. De omgeving maakt de ochtend weer goed....
Bij een afdaling voel ik mn linker enkel. In eerste instantie besteed ik er weinig aandacht aan maar het wordt mij toch snel duidelijk dat dit meer is dan de "gebruikelijke pijntjes". Op een gegeven moment moet ik echt gaan zitten in het gras om te bevoelen wat dit nu is en om te behandelen. Het is een klacht van mn voetheffer die met name een pijnklacht geeft bij afdalen. Ik moet regelmatig stoppen, de pijnlijke regio stevig aanpakken en dan gaat het weer even ( voor ongeveer 1 km). Dit voelt niet goed en zou wel een serieus probleem kunnen zijn.
Het geluk is dat ik na vandaag veel tijd heb om te zwerven. Ik ben ook nog eens 1 dag weer voor op het schema, dus ik kan eventueel wat extra rust inlassen. Ik loop uiteindelijk niet helemaal fris Barr binnen.
Later dan verwacht want de laatste 10 km ging niet snel en ik moest regelmatig een korte behandeling geven. Afwachten hoe het morgen is.
Barr is een belangrijk punt in mijn tocht. Hier komt de GR 5 doorheen, maar ook andere route's. Het is het beginpunt van de hogere Vogezen met toppen tot 1450 meter. En hier begint echt het wijngebied van de Elzas. Ik was eigenlijk van plan om de GR 5 hier weer voor een stuk op te pakken.
Garmin dagkilometers : 34
Totaal: 828
Dag 31 (8 oktober, Barr- Châtenois)
De situatie is alsvolgt: ik heb nog vrij veel dagen voor een stuk van (rechtstreeks) 80 km. De bedoeling was dat ik hier de GR 5 zou oppakken die de Vogezen in gaat. Ik wilde eigenlijk lekker rond zwerven door de Vogezen. Maar door de blessure wordt het wat anders.
In de ochtend voelt het vrij goed. Maar ik besluit toch om niet al teveel te lopen vandaag. Het wordt sowieso wandelen. Ik pak de rand van de Vogezen ( daar gaat een pelgrimsroute doorheen) en ik volg soms wat kleine stukjes GR 5. De GR 5 neemt meer hoogtemeters en dat lijkt mij nu juist minder verstandig. Ik behandel nog en ik geef de spier een ondersteunende tape (niet voor niks meegenomen). Ik vertrek wat later en neem ontbijt in het hotel. Het is een soort romantisch hotel met prijskaartje. Maar in laagseizoen bijna uitgestorven en daardoor betaalbaar.
Barr is een leuk authentiek plaatsje met hele kleine straatjes. Die straatjes worden door de Fransen aangezien voor racebaan en waar je op een zebrapad je leven niet zeker bent.
Als ik vertrek is het laat voor mijn doen, maakt onrustig. Het is al direct aan het opwarmen.
De regio is schitterend. Ik loop over een hoogteweg met prachtige vergezichten, soms toch ook flink klimmen maar het blijft de rand van de Vogezen. In de verte zie ik het Schwarzwald liggen en daar voor de Rijnslenk. Dat is een vrijwel plat gebied waar ik dus gisteren dat fietspad volgde. Dat platte gebied ligt tussen de Vogezen en het Schwarzwald. Dit is een ZEN dag in hoofdletters.
Het is echt prachtig. Regelmatig even zitten, genieten van een broodje, soms een druif tussendoor die echt super zoet zijn. De spier geeft vrijwel geen klachten. Een topdag met een gouden randje!
Garmin dagkilometers: 24
Totaal: 852
Dag 32 ( 9 oktober Châtenois - Katzenthal) .
Ook vandaag kies ik er voor om te gaan wandelen. Er is een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Ik wil dus nog even rustig aan doen.
Het is half bewolkt vandaag en ook dat geeft een mooi gezicht in de ochtend net na zonsopkomst.
De regio is nog altijd geweldig. Ik volg vandaag de gehele dag de pelgrims route en op diverse plekken is dan ook de jacobs-schelp te vinden.

Ook deze route heeft flinke hoogtemeters en het is regelmatig dan ook flink klimmen. De wijnboeren zijn overal aan het oogsten. Het druivenplukken gaat op de meeste plekken nog met de hand maar ik zie ook op 1 plek waar een machine wordt gebruikt.

Halverwege de route kom ik een bijzonder kunstwerk tegen uit 2021 (de kunstenaar noemt het zelf een bibliotheek van zinnen). Een kunstenaar heeft 1000 wandelstokken gemaakt en aan iedere stok zit een stuk stof met een overpeinzing/vraag. Deze stokken staan op verschillende plekken in de regio. De kunstenaar wil graag dat je de wandelstok meeneemt en tijdens het lopen gaat nadenken over die vraag op het stukje stof. Bij de volgende plek kan je de stok dan weer achterlaten. Ik ben enorm verrast en lees de overpeinzingen en vragen op de lintjes ( mn oude juffen Baarspul en Baltus zouden trots op me zijn want het is lastig Frans). Ik overweeg een stok mee te nemen maar het is niet geheel duidelijk of ik langs een plek kom waar ik de stok kan achterlaten. Ik laat de stokken achter maar neem de vragen in mn hoofd wel mee.
De spier/pees blessure geeft aan het eind van de dag aan dat hij er nog is. Ik heb vandaag een paar hele kleine stukjes gerend. Dat ging op dat moment goed maar de lange dag en de hoogtemeters zorgen ervoor dat de blessure zich toch nog even meld. Hoera.
Garmin dagkilometers 33
Totaal 858 kilometers

Hopelijk valt je blessure mee , er zijn nog wat bergjes in het verschiet denk ik?
Wat een mooie plaatjes bij je enthousiate verheel :)